Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 36 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Statistická analýza výroby
Kovaříková, Ludmila ; Grepl, Mojmír (oponent) ; Maroš, Bohumil (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce je aplikace statistických metod ve výrobním procesu. Zadáním je popsat a zhodnotit proces lisování, který je součástí výroby pozistorů. První, teoretická část, obsahuje úvod do matematické statistiky, ověřování předpokladů o datech, popis regresní analýzy, analýzy rozptylu a část z teorie plánovaného experimentu. Druhá, praktická část, je zaměřena na navrhování, provedení a vyhodnocení experimentů. Práce je zpracována na základě požadavků společnosti EPCOS s.r.o. Šumperk. K výpočtům je použit statistický program MINITAB Release 14, který je společností podporován.
Effectiveness of DOE
Pfefferová, Alena ; Bednář, Josef (oponent) ; Maroš, Bohumil (vedoucí práce)
This diploma thesis is about design and analysis of experiments. It deals with the influence of number of central points in the plan of experiment for finding the significant factors of process. The method Monte Carlo is used to analyse this influence. The measure of finding the significant factors is quantified by this method. Simulation of experiment is created in MATLAB because of the fast random number generator. The last part of the thesis deals with results of the simulation and there is shown how the determination if the factor is significant depends on the number of factors in experiment and on the number of replications in central point.
Subjektivní stanovení množství rušivého šumu u hudebních záznamů z gramofonových desek
Vlašín, Martin ; Martinásek, Zdeněk (oponent) ; Rášo, Ondřej (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá rušením vyskytujícím se při přehrávání gramofonových desek. Vzhledem k principu funkce gramofonu a procesu vzniku jednotlivých rušení, které se mohou při přehrávání vyskytnout, byly vybrány dvě nejvýraznější a nejčastěji se vyskytující rušení. Pro tato rušení je zkoumán jejich vliv na subjektivní kvalitu zvukové nahrávky. Byla provedena statistická analýza z hodnot získaných od účastníků poslechového testu, také kontrola reliability a případných chyb objevujících se v posudcích jednotlivých posluchačů. Z výsledků byly vyvozeny závěry, které potvrzeny rozdíly mezi dvěma rušeními a také mezi různými zvukovými ukázkami na subjektivní vnímání kvality zvukového prožitku posluchače.
Novel cancer biomarkers derived from quantitative phase imaging of biopsy cells
Plišková, Diana ; Týč, Matěj (oponent) ; Kolářová, Jana (vedoucí práce)
The main objective of this work is the development of novel cancer biomarkers usable in personalized treatments. To understand why this issue is important, a brief description of cancer, including statistical results over the past years, is provided. The work also describes individual methods of light microscopy that can be used in cell analysis and subsequent image processing consisting of segmentation, tracking, feature extraction and classification. In this work, the main cell features, such as cell motility and shape, are presented. These features can be potential biomarkers in the treatment of cancer.
Statistical analysis of real manufacturing process data
Kučerová, Barbora ; Mrázková, Eva (oponent) ; Bednář, Josef (vedoucí práce)
This diploma thesis deals with statistical process control. Its goal is to analyze data from real manufacturing process of the revolver molding machine. The analysis is accomplished using the statistical hypothesis testing, the analysis of variance, the general linear model and the analysis of the process capability. The analysis of the data is done in statistical software Minitab 16.
Efektivní provoz moderních jednotek EVO
Cafourková, Tereza ; Pavlas, Martin (oponent) ; Touš, Michal (vedoucí práce)
Návrh výpočtového systému pro efektivní plánování výroby energií je hlavní náplní této diplomové práce. Úvodní část se věnuje popisu moderních jednotek termického využívání odpadů (EVO), konkrétně je zaměřený na spalovnu komunálních odpadů v Liberci, TERMIZO a.s. V hlavní části je provedena analýza dat z provozního deníku zmíněného zařízení, jejíž výsledky slouží jako vstupní hodnoty matematického modelování. Jedná se o činnosti nezbytné pro návrh výpočtového systému. Výsledná optimalizace plánu dávkování odpadu s maximálním ekonomickým efektem pro provozovatele je hlavním výstupem této práce. Závěr je věnován zhodnocení ekonomického a enviromentálního přínosu provozu jednotek TVO a nabízí další možné rozšíření optimalizace.
Effects of the addition of distillates in white sausage production on the sensory quality of the product
Horňan, Samuel ; Kovalčík, Adriána (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
This diploma thesis deals with the production and sensory analysis of white sausages to which different types of distillates have been added. The aim of this thesis is to observe the effect of the added distillates on the overall sensory quality of the sausages. The theoretical part describes meat and meat products, meat and meat product legislation, characteristics of sausages and the technological process of white sausage production. Furthermore, it characterises alcoholic beverages, the legislation of spirits and distillates, and it includes the characteristics and description of raw materials for the production of distillates as well as substances occurring in distillates. In addition, it illustrates the basic principles of sensory perception and sensory analysis. The experimental part deals with the production of white sausages to which 5 selected types of distillates have been added. The result consisted of a total of 10 sausage samples produced in 2 batches, each batch varying in the volume of the added distillate. Together with the samples there was also produced a standard that contained no added distillate. These sausage samples were then further evaluated sensorially using general discrimination tests, a sensory profile evaluation method and the dynamic method Temporal Dominance of Sensations (TDS). Besides the sensory analysis all samples underwent gas chromatography that determines the percentage of their fatty acids content. The data obtained from the sensory analysis were subjected to the general descriptive statistics and graphically evaluated. The evaluation of the difference between the samples and the standard was performed statistically using the Thurston model and hypothesis tests. Analysis of variance (ANOVA) revealed the existence of statistically significant differences in some of the measured parameters, between the samples with lower and higher added volume of distillate. Correlations between the measured parameters were identified by covariance. Differences and similarities of the individual samples regarding their parameters were evaluated by Principal Component Analysis (PCA). Graphical analysis of the results from TDS described and clarified in more detail the variation of dominant flavours in the samples over time, which were not detected in the sensory profile evaluation.
Využití controllingu v podniku
Zemánek, Zdeněk ; Vokál, Milan (oponent) ; Žižlavský, Ondřej (vedoucí práce)
Cílem této diplomové práce je posoudit dosavadní stav controllingu ve vybraném pod-niku a navrhnout opatření k lepšímu využívání controllingu jako podsystému řízení da-ného podniku podporujícího dosahování podnikatelských cílů vlastníků ve stále se mě-nícím tržním prostředí. Práce obsahuje tři hlavní části. První teoretická část obsahuje informace týkající se teorie controllingu. Analýza současného stavu hodnotí současný stav controllingu ve vybraném podniku a v poslední části jsou vypracovány návrhy na možné zlepšení controllingového systému.
Key factors of financing small companies in early stages within digital economy services in Visegrad 4 member countries
Amankwaa-Opoku, Walter
Tato práce se zaměřuje na dosažení cílů Identifikace klíčových faktorů efektivního financování malých společností působících ve službách digitální ekonomiky usazených v členských zemích Visegrádu 4 v jejich rané fázi života. Mezi tyto členské země Visegrádské čtyřky patří Česká republika, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Při dosahování tohoto cíle bylo recenzováno mnoho literárních děl, mezi tyto literatury patří literatura o malých společnostech v zemích Visegrádské čtyřky, o financování malých společností v zemích Visegrádské čtyřky, literatura o Altmanově Z-skóre a literatura o nefinančních faktory, které ovlivňují bankrot MSP. Práce měla převážně kvantitativní charakter a byly provedeny analýzy finančních výkazů a nefinančních faktorů vybraných malých společností ve 4 zemích Visegrádu. K dosažení tohoto cíle byly provedeny různé analýzy, tyto analýzy zahrnují analýzu popisné statistiky, stanovení korelační matice, provedení testu ANOVA pro určení úrovně významnosti klíčových faktorů při určování výkonnosti těchto malých a středních podniků a následně ovlivňování úrovně jejich financování a také analýzy vybraných nefinančních faktorů, které jsou snadno dostupné.
Effects of the addition of distillates in white sausage production on the sensory quality of the product
Horňan, Samuel ; Kovalčík, Adriána (oponent) ; Mikulíková, Renata (vedoucí práce)
This diploma thesis deals with the production and sensory analysis of white sausages to which different types of distillates have been added. The aim of this thesis is to observe the effect of the added distillates on the overall sensory quality of the sausages. The theoretical part describes meat and meat products, meat and meat product legislation, characteristics of sausages and the technological process of white sausage production. Furthermore, it characterises alcoholic beverages, the legislation of spirits and distillates, and it includes the characteristics and description of raw materials for the production of distillates as well as substances occurring in distillates. In addition, it illustrates the basic principles of sensory perception and sensory analysis. The experimental part deals with the production of white sausages to which 5 selected types of distillates have been added. The result consisted of a total of 10 sausage samples produced in 2 batches, each batch varying in the volume of the added distillate. Together with the samples there was also produced a standard that contained no added distillate. These sausage samples were then further evaluated sensorially using general discrimination tests, a sensory profile evaluation method and the dynamic method Temporal Dominance of Sensations (TDS). Besides the sensory analysis all samples underwent gas chromatography that determines the percentage of their fatty acids content. The data obtained from the sensory analysis were subjected to the general descriptive statistics and graphically evaluated. The evaluation of the difference between the samples and the standard was performed statistically using the Thurston model and hypothesis tests. Analysis of variance (ANOVA) revealed the existence of statistically significant differences in some of the measured parameters, between the samples with lower and higher added volume of distillate. Correlations between the measured parameters were identified by covariance. Differences and similarities of the individual samples regarding their parameters were evaluated by Principal Component Analysis (PCA). Graphical analysis of the results from TDS described and clarified in more detail the variation of dominant flavours in the samples over time, which were not detected in the sensory profile evaluation.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 36 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.